woensdag 18 september 2013

20130918


Aardkern draait in oostelijke richting

Britse wetenschappers hebben vastgesteld in welke richting het binnenste deel van de aardkern draait.  


Het binnenste deel van de aardkern – een bol van ijzer en nikkel in vaste vorm - draait vrijwel zeker in oostelijke richting.
Deze binnenkern roteert in een hoger tempo dan de buitenkern van vloeibaar nikkel en ijzer, die in de tegenovergestelde richting draait
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Leeds in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Raadsel

Het is voor het eerst dat de draaiing van de binnenkern van de aarde zo nauwkeurig in kaart is gebracht. Wetenschappers speculeren al meer dan driehonderd jaar over de bewegingen van de aardkern.
De Britse onderzoekers bestudeerden met seismometers gemeten trillingen van aardbevingen die dwars door de aardkern reisden. Ze slaagden erin om uit die meetgegevens de bewegingen van de vaste binnenkern af te leiden. 

Aardmagnetisch veld

Het feit dat de binnenkern van de aarde in oostwaartse richting draait is volgens hoofdonderzoeker Philip Livermore te verklaren aan de hand van het aardmagnetisch veld, dat wordt veroorzaakt door de vloeibare buitenkern.
"Het magnetisch veld oefent een oostwaardse druk uit op de binnenkern, waardoor dit deel sneller draait dan de rest van de aarde", verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Leeds. "Maar het aardmagnetisch veld drukt in de tegenovergestelde richting op de vloeibare buitenkern, waardoor een beweging in westelijke richting ontstaat."  
Aangezien het magnetisch veld van de aarde langzaam verandert zal de richting waarin de binnenste aardkern draait volgens de wetenschappers waarschijnlijk veranderen in de toekomst.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvi; 17 september 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten