maandag 28 oktober 2013

20131028

dachten we nou echt,
dat we met de ontwikkeling van computers iets nieuws hadden verzonnen....????!!!
de natuur is weer een keer het voorbeeld
zoals in zoveel ""uitvindingen""...


Vertakkingen van hersencellen blijken 'minicomputers'

De vertakkingen van hersencellen werken als een soort kleine zelfstandige computers, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 


Dendrieten, de uitlopers van hersencellen, geven niet alleen hersensignalen door, maar blijken ook in staat om zelfstandig informatie te verwerken die binnenkomt via de ogen.
Daarmee hebben de vertakkingen van hersencellen een veel belangrijkere functie dan tot nu toe werd aangenomen.
Dat melden Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Muizen

De onderzoekers slaagden erin om met een minuscule elektronische pipet elektrische activiteit in het brein van levende muizen te meten.
Ze brachten in kaart wat er gebeurde in dendrieten terwijl de dieren werden blootgesteld aan beelden op een computerscherm. De wetenschappers registreerden verschillende hersenpulsen die erop wijzen dat de 'bedrading' van het brein binnenkomende informatie zelfstandig verwerkt.   
"Alle data wijzen op dezelfde conclusie", verklaart hoofdonderzoeker Spencer Smith op de nieuwssite van de Universiteit van North Carolina. "Dendrieten integreren zintuiglijke informatie niet alleen passief in het brein. Het lijken ook rekenunits te zijn."

Buitenaards

Volgens de wetenschapper werpt het onderzoek nieuw licht op de werking van het menselijk brein. "Het lijkt erop alsof de proceskracht van het menselijk brein veel groter is dan oorspronkelijk werd gedacht."
Smith vergelijkt zijn bevinding zelfs met buitenaardse ontdekkingen. "Stel je voor dat je een stukje buitenaardse technologie vindt en materiaal waarvan je dacht dat het de bedrading was, blijkt te bestaan uit transistors die informatie verwerken. Dat is zo ongeveer waarmee je deze bevinding kunt vergelijken."
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis, 28 oktober 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten