is de wintertijd wel zo een goed idee..... ?????
Dit weekeinde is de zomertijd weer voorbij, de klok gaat een uur terug.
Maar is het terugschakelen naar 'wintertijd' in onze moderne samenleving
wel zo verstandig?
De zomertijd heeft voordelen. Mensen kunnen 's avonds als ze het
actiefste zijn, langer van het daglicht genieten. Eén uur extra licht in
de avond leidt tot minder verkeersdoden en minder criminaliteit,
bevordert het toerisme en verlaagt het energieverbruik. De voordelen
zijn echter niet zo groot dat de Europese politici de zomertijd
permanent willen maken.Elk jaar laait in een van de EU-landen de discussie weer op, maar de tijd kan vanwege het grensoverschrijdende verkeer - net zoals treinschema's - alleen worden gewijzigd als dat op hele vasteland gebeurt. Uit een onderzoek van de Europese Commissie (2007) kwam naar voren dat de zomertijd meer voor- dan nadelen heeft. Maar in lang niet alle landen was het overgrote deel van de burgers - in Nederland zelfs 91 procent - voor de zomertijd.
Meer medailles
In het Britse Lagerhuis werd enkele jaren geleden voorgesteld de zomertijd te handhaven in de winter (met het argument dat Britse atleten daardoor langer konden trainen en meer medailles konden halen) maar het haalde geen meerderheid omdat het dan in het noorden van Schotland 's morgens tot ver na tien uur donker zou blijven.
Rusland is een uitzondering. President Medvedev voerde in 2011 de permanente zomertijd in. In de VS werd de zomertijd in 2007 verlengd.
De grootste tegenstanders van een permanente zomertijd in Nederland zijn de mensen die recht in de astronomische leer zijn, omdat de zon dan pas rond half twee op het hoogste punt staat en het 's morgens tot na negen uur donker kan blijven.
Overigens kent Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog de Berlijnse tijd. Als de 'wintertijd' gelijk zou moeten worden gezet aan de zonnetijd hier - om 12.00 uur staat de zon het hoogst aan de hemel - zou de klok nog een half uur extra moeten worden teruggezet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten