zaterdag 10 januari 2015

20150110 - zonneactivitiet

leuk om te weten....
misschien heb je het ergens voor nodig.. ????


------------------------------------------------

'Hoge zonneactiviteit vermindert vruchtbaarheid'

De activiteit van de zon heeft invloed op de levensduur van de mensen en de hoeveelheid kinderen die ze verwekken. Mensen die worden geboren in een periode met veel zonneactiviteit leven gemiddeld 5,2 jaar korter.   
Ook krijgen ze over het algemeen minder kinderen en kleinkinderen.
Dat melden Noorse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door kerkarchieven te analyseren. Ze verzamelden gegevens over 9.000 personen die leefden tussen 1750 en 1900.
De geboortedata van deze mensen werden afgezet tegen de zonneactiviteit in hun geboortejaar. Deze kan worden berekend aan de hand van de zonnecyclus
Verder zochten ze uit hoe lang mensen hadden geleefd, hoe veel kinderen ze hadden gekregen en of die kinderen zich ook weer hadden voortgeplant.

Generaties

Uit het onderzoek blijkt een verband tussen hoge zonneactiviteit in de jeugd van mensen en verminderde vruchtbaarheid, zelfs bij hun kinderen. Om definitieve conclusies te kunnen trekken, moet echter worden onderzocht welke invloed een krachtige zon precies heeft de vruchtbaarheid.
"Waarschijnlijk zijn er meer factoren in het spel", verklaart hoofdonderzoekster Gine Rolle Skjaervo op nieuwssite ScienceDaily. "Maar er is duidelijk een effect gemeten over meerdere generaties."

Zonnebaden

Skjaervo speculeert dat de zon waarschijnlijk niet alleen in de jeugd van mensen invloed heeft op hun vruchtbaarheid.
"Een conclusie die je kunt trekken is dat je vooral niet overmatig moet zonnebaden als je zwanger bent en veel kleinkinderen wilt krijgen", verklaart ze. 
Uit eerder onderzoek is gebleken dat UV-straling de aanmaak van vitamine B9 (foliumzuur) kan verstoren. Een tekort aan foliumzuur zou de kans op een miskraam kunnen verhogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten